l’Associació

La música de cambra es troba en la base de tota la música instrumental i vocal. Sense aquesta, sense aqueix compartir els sons, no haguera evolucionat tota la música que avui podem escoltar.

Sobre la nostra tasca

Després de la receptivitat dels primers passos d’aquella trobada de Música de Cambra que va tenir lloc a Godella en 2010, vam decidir amb l’impuls del seu fundador, Joan Enric Lluna, constituir una Associació Cultural que donara suport i continuïtat a aquestes activitats entorn de la música de cambra de Godella. Així va néixer l’Associació d’Amics de la Música de Cambra de Godella formada per socis melòmans, músics i membres amb experiència en la gestió i pedagogia musical. La principal comesa de l’Associació és mantenir el Festival anual “Residències de Música de Cambra”; un Festival participatiu que ofereix alhora una programació artística de primera qualitat, cuidant especialment el seu caràcter pedagògic dirigit als joves talents musicals, brindant-los l’oportunitat d’aprendre i relacionar-se amb brillants músics ja consagrats. Així mateix la l’Associació s’ocupa de la programació del Festival, així com d’altres puntuals activitats al llarg de la resta de l’any, de gestionar el seu finançament amb el concurs de les Institucions Públiques, així com d’incrementar el nombre dels seus socis i col·laboradors.

SOBRE LA MÚSICA DE CAMBRA:

Encara que a voltes menys difosa que altres gèneres, i malgrat poder oferir un enorme repertori, la música de cambra es troba en la base de tota la música instrumental i vocal. Sense aquesta, sense aqueix compartir els sons, no haguera evolucionat tota la música que avui podem escoltar. Entre els intèrprets de Música Clàssica es considera com el gènere més benvolgut, doncs cada instrument o veu cobra personalitat pròpia i es converteix en una forma d’expressió i comunicació molt personal i directa. El músic se sent més artista fent música de cambra, i per tant l’experiència per al públic és necessàriament més enriquidora. Anàlisi, estudi, joc i complicitat i gaudi són les característiques que fonamenten aquesta disciplina, que cap gènere ni cultura musical pot ignorar. D’altra banda, l’intimisme de la seua pràctica, així com de la seua escolta, convida al gaudi i a la comprensió més profunda de la naturalesa de la música.
Reivindicar, fomentar i facilitar l’accés dels joves músics i difondre aquesta música és el que justifica els nostres objectius i la nostra obstinació. Pensem, a més, que tal tasca ha de dur-se a terme sempre des de l’excel·lència de l’oferta, raó per la qual al llarg de tots aquests anys hem decidit oferir una programació de la màxima qualitat a fi d’atraure al públic melòman, així com l’els joves intèrprets amb necessitat d’integrar-se de manera brillant en la vida professional.

PRESENTACIÓ

Aquest any serà l’edició 15 del nostre festival. Quinze anys oferint música, no només a la població de Godella, sinò també a un públic del qual la procedència es va expandint a altres comarques, altres llocs del país, adhùc a grups que ens han visitat des de França o Anglaterra. Aquest és un festival, sense dubte, amb un prestigi consolidat en base als seus dos principis bàsics: oferir música de qualitat cercant l’excel.lència interpretativa per una part, i per l’altra, apropar aquesta forma d’art a la gent, fer-lo proper, que el nostre públic puga descobrir la part més humana dels artistes que participen en ell, tant els que ja gaudeixen d’una carrera internacional com els joves que intenten obrir-se camí en aquesta meravellosa, però dura professió. Volem mostrar que la Música de Cambra no és elitista, és un bé de l’Humanitat, necessària, i la nostra “obligació” és acostar-la al major espectre de públic possible, especialment al que menys oportunitats té d’accedir-hi.

El nostre objectiu és fer feliç a la gent, feliç en el sentit profund que ofereix la música de cambra, una forma artística propera física i espiritualment. Oferim una experiència que, esperem, perdure en la memòria del públic, i també en la dels músics. La Música té el poder de descobrir i despertar racons amagats o adormits de l’ànima, i de fer-nos sentir més humans.

El fil conductor temàtic d’aquesta edició és la relació de la música de cambra amb la dansa. Hem triat el títol d’una bellísima peça del compositor alemany Carl Maria von Weber, “Invitació a la dansa”. Així com la música mou el cos, el moviment del cos humà i la música interactuen en un tot que es capaç d’expressar infinites emocions. Una gran part del repertori en l’història de la Música ha naixcut de música per a ballar, moltes d’aquestes peces s’han quedat com a repertori de concert, tant en música de cambra com en música orquestral. Partim d’aquesta base, obres que han estat escrites per a la dansa i, amb aquesta idea, hem construït la gran part del repertori que s’escoltarà al Festival.

Comencem al primer concert amb la peça de Weber en la seva versisió original per a piano, baix les mans del gran pianista Carles Marín, continuarem amb la versió de cambra d’un conegut vals de J. Strauss instrumentat per a set instruments per Schöenberg, i acabarem amb els ritmes sud-americans de M. del Águila.

Tindrem de nou l’honor de comptar amb el respetat mestre dels pianistes del nostre país, Josep María Colom, que es presenta també com a compositor, i que ens ofereix junt a Llúcia Colom, ballarina del teatre de Coburn, un espectacle de música y dansa amb música del propi Colom, de Chopin i altres compositors.

Al concert de cloenda, on convergen en forma d’orquestra tots els participants del festival i del curs de cambra, s’escoltarà la primera Suite “El rapte de les sabines”, un ballet recentment recuperat, inèdit des de 1785 del valencià Martín i Soler, i com a colofó, s’escoltarà la cantata antibèlica “The armed man”, de Jenkins, com a símbol de reflexió davant l’escalada de les guerres al mòn. Com a directora invitada actuarà la jove valenciana Júlia Cruz.

A més a més, en esta edició actuarà com a invitat especial el fantàstic quartet de cordes francés Quartuor Diotima, que ens oferirà dos concerts i classes magistrals. Tindrem altres grans músics invitats com Juan Carlos Garvayo (piano), Toni Garcia (contrabaix), Voro Bolón (cello), membres de Moonwinds, i un elenc de músics que formaran l’ensemble del festival.

Com cada any, i paral.lelament al festival de grans estreles, contarem amb Joves Talents, que s’uniran als grans en alguns programes i al concert amb l’orquestra final.

El Festival ha arribat a un acord de col.laboració amb el FIM València, compartint el concurs de música de cambra que organitza, i donant la possibilitat als grups que participen al curs i festival, a preparar-se per al concurs amb els artistes invitats. L’eliminatòria es realitzarà a Godella el 17 de juliol, i la final, a Manises el 18 i 19 de juliol.

També, com cada any, anem a comptar amb el cor participatiu, on el festival obri les portes a qualsevol persona que desitge pujar a l’escenari amb nosaltres, per interpretar “The armed man”, una experiència que vos prometem ser intensa i emocionant.

El festival al mateix temps organitza activitats per a xiquets i xiquetes, trobades amb els artistes invitats on públic i estudiants poden acostar-se a la part més humana i quotidiana dels artistes que porten anys de carrera internacional com també un concert gastronòmic que acosta dos plaers: el de l’oïda i el del paladar i seguirem amb un passeig musical-cultural per a descobrir secrets del poble, guiat pel Taller d’història local.

Invitem a tothom que, desitge passar una bona experiència musical, propera, de qualitat i amb bona companyia, s’acoste a Godella a compartir amb nosaltres la meravellosa música que s’escoltarà al juliol de 2023.

 

Joan Enric Lluna, director del festival

Març 2023

Informació de l'Associació

Associació d'Amics per la Música de Cambra A Godella

G-98269533
Plaça l'Ermita, 4
46110 Godella (Valencia)

Contacta amb nosaltres

Pregunta tot el que vulgues!

¡Suscríbete a nuestra newsletter!

Únete a nuestra newsletter y te informaremos de todos los eventos y novedades de la Asociación de Música de Cambra de Godella.

¡Gracias por unirte!