L’Associació

La música de cambra es troba en la base de tota la música instrumental i vocal. Sense aquesta, sense aqueix compartir els sons, no haguera evolucionat tota la música que avui podem escoltar.

Sobre la nostra tasca

Després de la receptivitat dels primers passos d’aquella trobada de Música de Cambra que va tenir lloc a Godella en 2010, vam decidir amb l’impuls del seu fundador, Joan Enric Lluna, constituir una Associació Cultural que donara suport i continuïtat a aquestes activitats entorn de la música de cambra de Godella. Així va néixer l’Associació d’Amics de la Música de Cambra de Godella formada per socis melòmans, músics i membres amb experiència en la gestió i pedagogia musical. La principal comesa de l’Associació és mantenir el Festival anual “Residències de Música de Cambra”; un Festival participatiu que ofereix alhora una programació artística de primera qualitat, cuidant especialment el seu caràcter pedagògic dirigit als joves talents musicals, brindant-los l’oportunitat d’aprendre i relacionar-se amb brillants músics ja consagrats. Així mateix la l’Associació s’ocupa de la programació del Festival, així com d’altres puntuals activitats al llarg de la resta de l’any, de gestionar el seu finançament amb el concurs de les Institucions Públiques, així com d’incrementar el nombre dels seus socis i col·laboradors.

SOBRE LA MÚSICA DE CAMBRA:

Encara que a voltes menys difosa que altres gèneres, i malgrat poder oferir un enorme repertori, la música de cambra es troba en la base de tota la música instrumental i vocal. Sense aquesta, sense aqueix compartir els sons, no haguera evolucionat tota la música que avui podem escoltar. Entre els intèrprets de Música Clàssica es considera com el gènere més benvolgut, doncs cada instrument o veu cobra personalitat pròpia i es converteix en una forma d’expressió i comunicació molt personal i directa. El músic se sent més artista fent música de cambra, i per tant l’experiència per al públic és necessàriament més enriquidora. Anàlisi, estudi, joc i complicitat i gaudi són les característiques que fonamenten aquesta disciplina, que cap gènere ni cultura musical pot ignorar. D’altra banda, l’intimisme de la seua pràctica, així com de la seua escolta, convida al gaudi i a la comprensió més profunda de la naturalesa de la música.
Reivindicar, fomentar i facilitar l’accés dels joves músics i difondre aquesta música és el que justifica els nostres objectius i la nostra obstinació. Pensem, a més, que tal tasca ha de dur-se a terme sempre des de l’excel·lència de l’oferta, raó per la qual al llarg de tots aquests anys hem decidit oferir una programació de la màxima qualitat a fi d’atraure al públic melòman, així com l’els joves intèrprets amb necessitat d’integrar-se de manera brillant en la vida professional.

PRESENTACIÓ

Festival 2024. 

XVI edició.

El fet de reunir a un poble i més enllà del poble mateix al voltant de la Música és una de les celebracions que dignifiquen d’una manera més positiva i profunda a l’ésser humà. La Música no té fronteres, és un llenguatge universal; és la forma d’art més abstracta de totes, la més volàtil i, tot i això, la que més arriba a l’ànima. Així descrivien filòsofs del Romanticisme el paper de la Música, i jo, i ben segur molts de vosaltres ho compartireu. Alguns d’ells afegien que és l’única cosa que pot “salvar” l’ésser humà.

Portem ja 16 anys reunint-se al voltant de la Música a Godella, i hem trobat que no només gent del poble acudeix a aquestes reunions, sinó persones de ben lluny hi venen per gaudir de la forma més íntima de fer música, la Música de cambra. Estem ben agraïts de sentir aquest suport, és el que ens dona forces per continuar, malgrat totes les dificultats econòmiques i administratives que cada any es van afegint.

La “Natura” és el fil conductor d’aquesta edició, un tema ja suggerit per una part dels socis i amics del festival i que ben a gust recollim. La Música mai ha estat deslligada de la vida, i en aquesta ocasió volem contribuir a la conscienciació col·lectiva de la immensa importància que té la seua reivindicació. Sens dubte és un tema molt actual, però sempre ha estat en la ment de les persones, d’artistes i intel·lectuals el fet d’agrair el contacte amb el camp, els boscos, la mar, la muntanya….

Comencem i acabem amb Beethoven. Per a ell era vital el contacte amb la Natura, i ho expressa d’una manera magistral en la simfonia “Pastoral” que s’escoltarà en el concert de cloenda.

En aquesta edició passaran pels escenaris de Godella músics com el gran pianista i veí nostre Carles Marín, que junt a Moonwinds interpretarà el quintet per a vents i piano de Beethoven junt a creacions pròpies al concert d’inauguració. Al mateix concert Moonwinds i l’actriu Laura Romero oferiran una versió de cambra d’una de les obres icòniques del segle XX, “Pere i el llop”, de Sergei Prokofiev, una peça amb molts nivells de lectura, pensada en principi per a xiquets (oferirem una sessió especial per a l’escoleta d’estiu), però amb una forta càrrega moralista en forma de fàbula.

Al segon concert escoltarem a l’original cor femení ”A cau d’orella” dirigit per Mònica Perales, i abans gaudirem de dos dels guanyadors de les darreres edicions del concurs Intercentros, la soprano Sofia Gutiérrez-Tóbar i el pianista Roberto Rumenov. Serà una vetlada amb la veu com a protagonista.

Francesc Aguilar i el Ensemble Gregal posen en escena el “Dietari de Matilde Salvador”, una de les compositores més importants que hem tingut a València, una persona que a més, va influir profundament en diverses generacions d’estudiants de música valencians pel seu pas com a professora al Conservatori de València. Aquesta obra, mig concert, mig obra de teatre, va guanyar el premi de la Diputació provincial d’Alacant al 2023.

Tindrem concerts de Joves Talents, que aquest any seran ben internacionals, i al mateix temps descobrirem un quartet molt particular, el Cuareim, un grup que fa música des de clàssica fins a jazz i altres estils, i que promet ser molt atractiu.

Com als darrers anys podrem disfrutar d’un concert gastronòmic i una passejada cultural amb música. Vull posar especial èmfasi en una proposta que naix també dels socis i que serà ben enriquidora: el dia 20 per la vesprada farem una sessió preparatòria per a poder gaudir encara més intensament del concert de cloenda: alguns socis faran lectures de textos i comentaris sobre Beethoven i la Natura, seguit d’un col·loqui i un mini-concert.

Al concert de cloenda, com és habitual, es formarà l’orquestra del festival i el cor participatiu.

Aquest concert és sempre una gran festa musical, una experiència que sempre queda en el record de tots durant molt de temps. Al programa la simfonia “Pastoral” de Beethoven, “Mar calmat i bon viatge”del mateix compositor, i una xicoteta peça per ajudar a que no s’oblidem de les tragèdies que estan passant no molt lluny de nosaltres: “Pregaria per Ucraïna”, de John Rutter.

 

Vos esperem amb més ganes que mai.

Joan Enric Lluna, maig de 2024  

Informació de l'Associació

Associació d'Amics per la Música de Cambra A Godella

G-98269533
Plaça l'Ermita, 4
46110 Godella (Valencia)

Contacta amb nosaltres

Pregunta tot el que vulgues!

¡Suscríbete a nuestra newsletter!

Únete a nuestra newsletter y te informaremos de todos los eventos y novedades de la Asociación de Música de Cambra de Godella.

¡Gracias por unirte!